miercuri, 11 ianuarie 2017

Responsabilitatea financiara, o obligatie bilaterala

Imi place foarte mult situatia descrisa in articolul de mai jos.
Chiar daca e o stire din Decembrie 2016 merita reamintita.
Se pare ca o parte a grupului german BMW si anume BMW Australia Finance a fost obligata sa plateasca despagubiri clientilor care s-au imprumutat pentru a cumpara masini dar nu si le perimiteau. Suna un pic SF pentru Romania zilelor noastre. Nu ar trebui. Prcatic ceea ce spun autoritatile Australiene care au luat aceasta decizie este ca institutiile financiare trebuie sa aiba o responsabilitate in a acorda imprumuturi (indiferent de forma care o imbraca acestea).
Asta ma duce cu gandul la creditele luate cu buletinul si la toata situatia care au generat-o in Romania.
Efectele inca se mai resimt. Sunt multe persoane care inca platesc rate la acele credite cu dobanzi uriase. Putem spune ca acei clienti au fost informati si ca e vina lor daca s-au angajat in mai multe contracte finaciare pe care cumulat fie nu le pot duce la capat fie o fac cheltuind si ultimul banut castigat. Tocmai ca nu ar trebui sa fie asa si asta vin sa sublinieze australienii: nu este normal ca institutiile financiare sa profite de necunoasterea implicatiilor pe care produsele lor le pot avea asupra clientilor. Accesarea unui imprumut ar trebui sa ajute clientul si nu sa ii creeze o situatie mai dificila decat cea initiala.
Mai trist e ca povestea nu a murit definitiv. Reclamele ne imbie iarasi la a contracta produse financiare foarte repede si cu minimul de acte. Sa reinvie creditul "buletinul"? Vom vedea.
Ceea ce va pot spune cu siguranta este ca in domeniul financiar daca ceva pare prea bun sa fie adevarat, cel mai probabil nu este.

BMW trebuie să despăgubească 15.000 de clienți din Australia care s-au împrumutat de la divizia locală de financing a grupului pentru a-și cumpăra mașini pe care nu și le permiteau, a anunțat marți autoritatea australiană de reglementare în domeniul financiar ASIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu